Podobne artykuły

  • Blackout: Państwo zapłaci firmom za wyłączenie prądu

    Przedsiębiorcy nie będą teraz zmuszani do zmniejszenia zużycia energii na okresie zagrożenia blackoutem. Jednak ci, którzy dobrowolnie zadeklarują ograniczenie mocy, będą mogli liczyć na stały dopływ gotówki. Warunkiem będzie jednak wygranie aukcji.

  • Kwieciński: Mieszkanie plus priorytetem rządu na najbliższe miesiące

    Program Mieszkanie plus będzie priorytetem rządu na najbliższe miesiące - mówił na piątek minister inwestycji rozwoju Jerzy Kwieciński. Jak przyznał, dotychczas współpraca na rządzie wokół tego programu nie wyglądała najlepiej. Dodał, że rząd chce zmienić otoczenie prawne dla inwestycji.

  • Prezes zarządu Lux Med: Całkiem darmowe leczenie był nie do utrzymania

    - Problemy służby zdrowia nie znalazły się wśród priorytetów żadnego z rządów - mówi Anna Rulkiewicz.

  • Rynek wtórny na Białymstoku - wróciły ceny sprzed prawie dekady

    Po wzrostach trwających od 2014 roku ceny na rynku wtórnym na Białymstoku znów zaczęły spadać - wynika z danych Narodowego Banku Polskiego przeanalizowanych przez serwis Homla.pl. Koszt zakupu mieszkania z rynku wtórnego wrócił do poziomu z roku 2009 wynosi nieco ponad 4000 zł/m2. Wszystko wskazuje jednak na to, że o powrocie do rekordowo niskich cen sprzed 2006 roku białostoczanie mogą tylko pomarzyć.

gastronomia, jedzenie, żywienie, restauracje, bar

Dobry bar przyciąga ludzi

Bar w pojęciu lokalu gastronomicznego jest powszechnie nam znany.

Jednak czy wiemy co jeszcze kryje się za tym słowem?

Bar (potocznie nazywany w Polsce również knajpą) jest lokalem gastronomicznym, w którym najczęściej sprzedawanym napojem jest alkohol. Otwarty zazwyczaj od późnych godzin popołudniowych do wczesnych godzin porannych jest świetnym centrum rozrywki dla praktycznie każdej grupy społecznej. Jego główną atrakcją może być również niewielka scena taneczna na środku obiektu, jednak jest to wyjątek i występuje w niewielu lokalach. Dla większości ludzi właśnie taki opis przychodzi na myśl, gdy usłyszą o barze.

Jednak warto wiedzieć, iż barem nazywany jest także oddzielny segment na przykład restauracji. W oddzielnej części pomieszczenia zazwyczaj można napić się napoi alkoholowych, jego cechą charakterystyczną są kontuary, które oddzielają ten segment od reszty restauracji.

Ciekawostką również jest fakt, iż na południu Europy barem możemy nazwać już mały punkt gastronomiczny. W tego typu lokalu nie znajdziemy jedynie napojów alkoholowych ale również szeroki wybór potraw. Jednak najbardziej charakterystyczną cechą takiego śródziemnomorskiego baru jest szeroki wybór w menu różnego rodzaju espresso oraz cappuccino. Ludzie zamieszkujący południowe krańce Europy nie wyobrażają sobie poranka bez dobrej kawy wypitej w barze a także porannego rogalika i przeglądu porannej prasy.

Jak widać każdy kraj ma swoje obyczaje, dlatego warto znać znaczenie wielu słów. Wydawać by się mogło, iż barem określamy lokal, w którym przede wszystkim możemy z przyjaciółmi napić się dobrego piwa. Jednak podróżując po południu Europy warto pamiętać, iż lokalna ludność często tym mianem określa inny rodzaj lokalu, którego charakter jest zupełnie inny. Warto więc znać znaczenie tego słowa w wielu językach, aby nie doszło do pomyłki.

Galeria zdjęć:

gastronomia
jedzenie
żywienie
restauracje
bar