Podobne artykuły

  • Niekorzystna dla Polski analiza dotycząca Nord Stream 2

    Jest analiza unijnych prawników dotycząca budowy drugiej nitki Gazociągu Północnego, która - jak komentują dyplomaci z naszego regionu - był niekorzystna dla krajów sprzeciwiających się tej inwestycji, na tym Polski. Polskie Radio dowiedziało się nieoficjalnie, że z dokumentem poświęconym Nord Stream 2, który ma tłoczyć gaz z Rosji do Niemiec dalej do Europy, zapoznali się ambasadorowie państw członkowskich.

  • Firma Pirelli, wyceniana na 6,5 mld euro, na czwartek wraca na giełdę

    Włoska firma oponiarska Pirelli wyceniła ofertę publiczną swych akacji na 6,5 euro za sztukę, co oznacza wartość firmy na poziomie 6,5 mld euro - podała agencja AP. Włoski producent od czwartku będzie znów notowany na mediolańskiej giełdzie.

  • Ponad 50 nowych lub zmodernizowanych pociągów Polregio do końca 2018 r.

    Do końca 2018 r. Przewozy Regionalne oddadzą do użytku ponad 50 zmodernizowanych lub nowych pojazdów na barwach Polregio. Przewoźnik przewiduje, że na najbliższych latach spółka będzie potrzebować 238 fabrycznie nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych.

  • Konieczne zmiany na organizowaniu finansowaniu kształcenia dorosłych

    W ocenie NIK konieczne są poważne zmiany na systemie organizowania finansowania kształcenia dorosłych. Problemem był niska skuteczność kształcenia, a co za tym idzie, niewielki odsetek absolwentów oraz zdanych egzaminów zewnętrznych - wynika z raportu.

gastronomia, jedzenie, żywienie, restauracje, bar

Dobry bar przyciąga ludzi

Bar w pojęciu lokalu gastronomicznego jest powszechnie nam znany.

Jednak czy wiemy co jeszcze kryje się za tym słowem?

Bar (potocznie nazywany w Polsce również knajpą) jest lokalem gastronomicznym, w którym najczęściej sprzedawanym napojem jest alkohol. Otwarty zazwyczaj od późnych godzin popołudniowych do wczesnych godzin porannych jest świetnym centrum rozrywki dla praktycznie każdej grupy społecznej. Jego główną atrakcją może być również niewielka scena taneczna na środku obiektu, jednak jest to wyjątek i występuje w niewielu lokalach. Dla większości ludzi właśnie taki opis przychodzi na myśl, gdy usłyszą o barze.

Jednak warto wiedzieć, iż barem nazywany jest także oddzielny segment na przykład restauracji. W oddzielnej części pomieszczenia zazwyczaj można napić się napoi alkoholowych, jego cechą charakterystyczną są kontuary, które oddzielają ten segment od reszty restauracji.

Ciekawostką również jest fakt, iż na południu Europy barem możemy nazwać już mały punkt gastronomiczny. W tego typu lokalu nie znajdziemy jedynie napojów alkoholowych ale również szeroki wybór potraw. Jednak najbardziej charakterystyczną cechą takiego śródziemnomorskiego baru jest szeroki wybór w menu różnego rodzaju espresso oraz cappuccino. Ludzie zamieszkujący południowe krańce Europy nie wyobrażają sobie poranka bez dobrej kawy wypitej w barze a także porannego rogalika i przeglądu porannej prasy.

Jak widać każdy kraj ma swoje obyczaje, dlatego warto znać znaczenie wielu słów. Wydawać by się mogło, iż barem określamy lokal, w którym przede wszystkim możemy z przyjaciółmi napić się dobrego piwa. Jednak podróżując po południu Europy warto pamiętać, iż lokalna ludność często tym mianem określa inny rodzaj lokalu, którego charakter jest zupełnie inny. Warto więc znać znaczenie tego słowa w wielu językach, aby nie doszło do pomyłki.

Galeria zdjęć:

gastronomia
jedzenie
żywienie
restauracje
bar