Podobne artykuły

  • Prezes zarządu Lux Med: Całkiem darmowe leczenie był nie do utrzymania

    - Problemy służby zdrowia nie znalazły się wśród priorytetów żadnego z rządów - mówi Anna Rulkiewicz.

  • Rynek wtórny na Białymstoku - wróciły ceny sprzed prawie dekady

    Po wzrostach trwających od 2014 roku ceny na rynku wtórnym na Białymstoku znów zaczęły spadać - wynika z danych Narodowego Banku Polskiego przeanalizowanych przez serwis Homla.pl. Koszt zakupu mieszkania z rynku wtórnego wrócił do poziomu z roku 2009 wynosi nieco ponad 4000 zł/m2. Wszystko wskazuje jednak na to, że o powrocie do rekordowo niskich cen sprzed 2006 roku białostoczanie mogą tylko pomarzyć.

  • Łódzka ustawa antysmogowa dziurawa jak szwajcarski ser

    W województwie łódzki trwają prace nad uchwałą antysmogową. Jej zapisy sugerują jednak, że chodzi na niej przede wszystkim o to, by pokazać, że politycy "coś" robią, a nie o to, by rozwiązać problem. Uważamy, że takie podejście do sprawy był oszukiwaniem ludzi czekających na rozwiązanie palącej kwestii, którą był stan powietrza na województwie, na którym znajduje się pięć z 50 najbardziej zanieczyszczonych pyłem miast Unii Europejskiej.

  • Beneficjenci programu 500 plus muszą zwrócić ponad 717 tys. zł

    Ponad 717 tys. zł z tytułu nienależnie pobranych świadczeń wychowawczych muszą zwrócić beneficjenci programu 500 plus na Wielkopolsce. Główną przyczyną decyzji o zwrocie świadczenia był przekroczenie kryterium dochodowego.

turystyka, podróże, gastronomia, catering

Kuchnie świata - poznawanie innych kultur

Kuchnie świata na wyciągnięcie ręki
W dzisiejszych czasach możemy smakować smaku egzotycznej krainy bez konieczności przemierzania tysięcy kilometrów. Wszystko przez to, że w największych miastach istnieją egzotyczne restauracje, w których podawane są przysmaki z najdalszych zakątków świata. Jak grzyby po deszczu powstają wszędzie restauracje już nie tylko włoskie i francuskie, ale także tajskie, wietnamskie, portugalskie czy afrykańskie.

Kim jest kucharz w regionalnej restauracji?
Każda kuchnia ma coś dobrego do zaoferowania. Mimo że niektórzy twierdzą, że najlepszy smak charakterystyczny dla danego regionu będziemy mogli poczuć tylko wówczas, gdy udamy się na szerokość geograficzną, gdzie podaje się te dania, to jednak istnieją kucharze, którzy w każdych warunkach potrafią ugotować danie charakterystyczne dla swoich rodzimych kuchni. Właśnie dlatego warto udawać się do tych restauracji, w których kucharze są rodowitymi mieszkańcami regionu, z których kuchnię serwują. Unikajmy restauracji, w których podaje się kuchnie z każdego regionu świata, zależnie od sezonu. Taki misz-masz niestety powoduje, że nie poznamy prawdziwej wartości regionalnej kuchni, a jedynie polskie wyobrażenie o danej kuchni.

Po dobre smaki do Szwajcarii
Swoją podróż po kuchniach świata warto zacząć od poznawania tego, co ma kulinarnie do zaoferowania kontynent europejski. Wypróbujmy na początku kuchni tyrolskiej, prosto z Alp. Znajdziemy tam prawdziwe mięsa, pysze sery oraz przetwory mleczne. Szczególnie dobre są produkty ze Szwajcarii,mimo że na polską kieszeń są niesamowicie drogie. Wszystko dzięki temu, że Szwajcaria nie należy do Unii Europejskiej i wszystko, co można kupić w jakimkolwiek sklepie z chlebem, masłem, śmietaną i mlekiem oraz mięsem w Szwajcarii jest najwyższej jakości - bez porównani a z tym, co serwuje się na terenie Unii Europejskiej.

Klasyczne dania europejskie
Podróż po europejskim kontynencie powinna również zahaczyć o klasyki: kuchnia francuska z jej owocami morza i pysznymi bagietkami oraz kuchnia włoska z jej pysznym smakiem pizzy, która podawana jest bez sosów w oryginalnym wydaniu. Koniecznie też trzeba spróbować tłustej i kalorycznej kuchni brytyjskiej oraz pysznego piwa wprost z Irlandii.
Podróż po smakach europejskich nie będzie również pełna bez spróbowania węgierskiego gulaszu, austriackich pięknych słodyczy podobnych do sławnych makaroników, a także bez greckiej sałatki i jagnięcia grillowanego na wolnym ogniu.

Kuchnia azjatycka
Jeśli znudzi nam się już kuchnia europejska, możemy udać się do restauracji azjatyckich, również gęsto rozlokowanych w naszych miastach. Warto udać się na przykład do restauracji indyjskiej, niesamowicie bogatej w aromaty. Ciekawe będzie również zetkniecie się z kuchnią wietnamską i chińską - gdzie obejrzymy najróżniejsze elementy zwierza na grillu. Od kurzych nóżek po małe móżdżki na patelni. Coraz więcej osób lubi także japońskie sushi oraz rosyjskie pielmieni.

Naturalnie, najlepiej potrawy smakują w regionie, z którego się wywodzą. Wynika to m.in. z dostępności składników, które pochodzą najczęściej z lokalnego rynku. Dlatego jeżeli chcesz poznać prawdziwe smaki danego regionu, to nie obędzie się bez podróży. Sporo w tej kwestii można dowiedzieć się na www.podroze-kulinarne.net/artykuly/przewodniki/.

Galeria zdjęć:

turystyka
podróże
gastronomia
catering