Podobne artykuły

  • Ponad 50 nowych lub zmodernizowanych pociągów Polregio do końca 2018 r.

    Do końca 2018 r. Przewozy Regionalne oddadzą do użytku ponad 50 zmodernizowanych lub nowych pojazdów na barwach Polregio. Przewoźnik przewiduje, że na najbliższych latach spółka będzie potrzebować 238 fabrycznie nowych elektrycznych zespołów trakcyjnych.

  • Konieczne zmiany na organizowaniu finansowaniu kształcenia dorosłych

    W ocenie NIK konieczne są poważne zmiany na systemie organizowania finansowania kształcenia dorosłych. Problemem był niska skuteczność kształcenia, a co za tym idzie, niewielki odsetek absolwentów oraz zdanych egzaminów zewnętrznych - wynika z raportu.

  • Nie ma zgody na remont lotniska na Modlinie

    Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze nie zgadza się na remont dróg kołowania na lotnisku na Modlinie. PPL był jednym z czterech udziałowców tego portu.

  • Alior Bank: Wychodzimy z własnej skorupy

    Mamy bardzo dużo do zdobycia na rynku, który dobrze znamy, czyli na Polsce - mówi Michał Chyczewski, p.o. prezesa zarządu Alior Banku. Alior Bank ma zamiar znaleźć się na pierwszej piątce najbardziej innowacyjnych banków na Europie.

turystyka, podróże, gastronomia, catering

Kuchnie świata - poznawanie innych kultur

Kuchnie świata na wyciągnięcie ręki
W dzisiejszych czasach możemy smakować smaku egzotycznej krainy bez konieczności przemierzania tysięcy kilometrów. Wszystko przez to, że w największych miastach istnieją egzotyczne restauracje, w których podawane są przysmaki z najdalszych zakątków świata. Jak grzyby po deszczu powstają wszędzie restauracje już nie tylko włoskie i francuskie, ale także tajskie, wietnamskie, portugalskie czy afrykańskie.

Kim jest kucharz w regionalnej restauracji?
Każda kuchnia ma coś dobrego do zaoferowania. Mimo że niektórzy twierdzą, że najlepszy smak charakterystyczny dla danego regionu będziemy mogli poczuć tylko wówczas, gdy udamy się na szerokość geograficzną, gdzie podaje się te dania, to jednak istnieją kucharze, którzy w każdych warunkach potrafią ugotować danie charakterystyczne dla swoich rodzimych kuchni. Właśnie dlatego warto udawać się do tych restauracji, w których kucharze są rodowitymi mieszkańcami regionu, z których kuchnię serwują. Unikajmy restauracji, w których podaje się kuchnie z każdego regionu świata, zależnie od sezonu. Taki misz-masz niestety powoduje, że nie poznamy prawdziwej wartości regionalnej kuchni, a jedynie polskie wyobrażenie o danej kuchni.

Po dobre smaki do Szwajcarii
Swoją podróż po kuchniach świata warto zacząć od poznawania tego, co ma kulinarnie do zaoferowania kontynent europejski. Wypróbujmy na początku kuchni tyrolskiej, prosto z Alp. Znajdziemy tam prawdziwe mięsa, pysze sery oraz przetwory mleczne. Szczególnie dobre są produkty ze Szwajcarii,mimo że na polską kieszeń są niesamowicie drogie. Wszystko dzięki temu, że Szwajcaria nie należy do Unii Europejskiej i wszystko, co można kupić w jakimkolwiek sklepie z chlebem, masłem, śmietaną i mlekiem oraz mięsem w Szwajcarii jest najwyższej jakości - bez porównani a z tym, co serwuje się na terenie Unii Europejskiej.

Klasyczne dania europejskie
Podróż po europejskim kontynencie powinna również zahaczyć o klasyki: kuchnia francuska z jej owocami morza i pysznymi bagietkami oraz kuchnia włoska z jej pysznym smakiem pizzy, która podawana jest bez sosów w oryginalnym wydaniu. Koniecznie też trzeba spróbować tłustej i kalorycznej kuchni brytyjskiej oraz pysznego piwa wprost z Irlandii.
Podróż po smakach europejskich nie będzie również pełna bez spróbowania węgierskiego gulaszu, austriackich pięknych słodyczy podobnych do sławnych makaroników, a także bez greckiej sałatki i jagnięcia grillowanego na wolnym ogniu.

Kuchnia azjatycka
Jeśli znudzi nam się już kuchnia europejska, możemy udać się do restauracji azjatyckich, również gęsto rozlokowanych w naszych miastach. Warto udać się na przykład do restauracji indyjskiej, niesamowicie bogatej w aromaty. Ciekawe będzie również zetkniecie się z kuchnią wietnamską i chińską - gdzie obejrzymy najróżniejsze elementy zwierza na grillu. Od kurzych nóżek po małe móżdżki na patelni. Coraz więcej osób lubi także japońskie sushi oraz rosyjskie pielmieni.

Naturalnie, najlepiej potrawy smakują w regionie, z którego się wywodzą. Wynika to m.in. z dostępności składników, które pochodzą najczęściej z lokalnego rynku. Dlatego jeżeli chcesz poznać prawdziwe smaki danego regionu, to nie obędzie się bez podróży. Sporo w tej kwestii można dowiedzieć się na www.podroze-kulinarne.net/artykuly/przewodniki/.

Galeria zdjęć:

turystyka
podróże
gastronomia
catering